LIVARSKE STORITVE

V obratu livarne izvajamo storitve pretežno livanja Al-zlitin, in sicer kot tlačno in kokilno litje ter litje v peščene forme.

Tlačno litje

Litje kakovostnih ulitkov iz aluminija in Aluminijevih legur na vertikalnih in horizontalnih livarskih strojih, maksimalna teža ulitka lahko znaša do 8kg. Možnost litja z naslednjimi standardnimi legurami:

  • AlSi9Cu (226)
  • AlSi12 (230)
  • AlSi10Mg (239)
  • Al 99,7
  • AlSi5Mg (235)
  • CuZn33Pb2
  • CuSn14

Strojni park tlačnega litja obsega stroje z zapiralno silo od 160t do 630t. Več kot polovica naših livarskih strojnih kapacitet je opremljena s  CNC krmiljeni robotizirani stroji, s katerimi lahko zagotavljamo kvaliteto naše ponudbe ter nadzorovan proces, ostali stroji so klasično krmiljeni z ročnim posluževanjem in vzdrževalnimi pečmi za nadziranje temperature litine. Aluminij topimo v talilnih pečeh za pripravo legur. Kvaliteto taline izboljšujemo še z razplinjevalcem. Vzdrževanje taline se vrši v elektro obločnih lončenih ali komornih pečeh.

Kokilno litje in litje v pesek

Poleg tlačnega litja imamo možnost litja tudi s strojem za kokilno gravitacijsko litje s štirimi cilindri za zahtevnejše ulitke, teže do 10kg in litje v naravni pesek z ročnim formanjem in izdelavo peščenih jeder po postopku Croning ali po postopku CO2.

Pri srednjih serijah in odlitkov večjih presekov je kokilno gravitacijsko litje smiselno. Uporabljamo pa ga tudi v primeru, ko želimo doseči večjo kvaliteto strukture materiala. Saj je toplotna prevodnost kokil večja kot pri litju v peščene forme in tako poteka strjevanje ulitka pri hitrem odvajanju toplote. To privede do spremenjenega načina kristalizacije, ki poveča trdoto, zmanjša velikost zrn in poveča trdnost odlitkov. Orodje je lahko last stranke ali pa po dogovoru zanj poskrbimo mi.

Ulitke čistimo z obsekavo z obrezilnimi orodji na 40tonski stiskalnici in brušenjem na tračnih strojih. Površinska obdelava ulitkov je mogoča s peskanjem ali trovaliranjem.

Imate vprašanje?

Z veseljem priskočimo na pomoč!